Dövme Uygulaması
Sterilizasyon ve Hijyen
Dövme uygulamasında en önemli konu dezenfeksiyon ve hijyendir. Eğer olması gereken dezenfeksiyon sağlanmazsa çeşitli enfeksiyonlar yaşanabilir. Bu konuda dövme sanatçısının hassasiyeti en önemli konudur. Dezenfeksiyon kurallarına dikkat edilerek yapılmış bir dövmede enfeksiyon oluşması neredeyse imkansızdır. Ve kesinlikle sağlık sorunları yaratmaz. Tam hijyen için sanatçı müşterisini şablon için hazırlamadan önce ellerini mutlaka yıkamalıdır. Tek kullanımlık eldivenler kullanılmalıdır. Eldivenler dövmenin her aşamasında değiştirilmelidir.
1 - Kullanılacak aletler kesinlikle steril edilmiş olmalıdır. Kullanılacak aletlerin sterilizasyonu, ısı ve/veya çeşitli antiseptik dezenfektanlarla yapılmalıdır. Aletler ultrasonic cleaner cihazı ile temizlendikten sonra antiseptik dezenfektan içerisinde bekletilir. Daha sonra tekrar bir sterilizasyon için kuru hava sterilizatöründen faydalanılır ve böylece tüm viral, mikobiyal ve bakteriyel enfeksiyonların önüne geçilir.
2 - Deri uygulama yapılacak olan bölgedeki tüylerden arındırılır ve cilt dezenfektanı ile temizlenir. Bu işlemlerde kullanılan malzemelerde tek kullanımlıktır.
3 - Desen , dövme yapılacak bölgeye çeşitli transfer sıvı ya da benzer maddeler ile transfer edilir ve bir süre beklenir.
4 - İğneler ve makine hazırlanır. İğneler tek kulanımlık olup her müşteride yeni iğne kullanımı zorunlu olmalıdır.
5 - Boyalar tek kullanımlık boya potaları içerisinde hazırlanılır.
6 - Dövme uygulamasına başlanır
7 - İğne derinin en fazla 1mm altına girecek şekilde ayarlanır. Daha derinde cilde hasar ve acı verebilir.
8 - İlk önce desenin outline denilen dış çizgileri çizilir.
9 - Desenin gölgelendirmeleri ve renklendirilmesine başlanılır.
10-Dövme bittikten sonra cilt dezenfektanı ile temizlenir ve tavsiye edilen krem sürülür.

A-Transfer Hazırlığı:
Dövme yapılacak desenlerin birebir vücuda aktarılması için  kopya kalemiyle yarı şeffaf kağıt olan aydıngere çizilmesi ya da özel transfer kopya kağıtlarının yardımı ile yapılan işlemdir.

B-Dövme için anatomik duruş:
Vücudun dik bir pozisyonda ayakta baş dik olarak ve ellerin de bacakların yanına bırakılmış halde karşıda duran kişiye bakar pozisyonda durması gerekir.

C-Transfer çıkartmak:
Transfer için aydıngere veya transfer kağıdına çizim yapıldıktan sonra,  deoroll-on veya özel transfer sıvıları dövmenin yapılacağı yere sürülür. Ardından transfer için kopyanın çizildiği kağıt bölgeye baskı uygulanarak yaklaşık 10-15 saniye kadar tutulur. Transfer tekniğiyle dövmeye başlanacak ise transferin net çıkması ve transfer yapılan figürün aslına bağlı kalınmak için dövme yapılacak kişi anatomik duruşta tutulmalıdır.


Yöntem ve Süreç
Dövme ,kısaca alt deriye boya yerleştirilmesidir.İlk enjeksiyondan sonra boya alt deri ve üst deri arasındaki tabakaya homojen bir şekilde yayılır.İyileşme oldukça hasar görmüş alt deri soyulurken,derinin daha alt katmanlarında iyileşmeyi sağlayan tanecikler oluşur. Bu tanecikler daha sonra kolajenlerin yardımıyla bağ dokusuna dönüşürler. Bu doku boyanın bulunduğu alt derinin üst tabakasını onarır. Boyanın varlığı kalıcıdır.
Günümüzde dövme bir grup iğne yardımıyla deriye mürekkep gönderen elektrikli bir makineyle yapılmaktadır. Bir mekanizma üzerinde bulunan iğneler saniyede 80-150 kez deriye batıp çıkarlar. Bu yöntem oldukça hijyeniktir. İğneler tek kullanımlıktır.